Zinken goten


Traditioneel worden dakgoten van zink gemaakt. Doordat de kosten van zink als basismateriaal zijn gestegen worden er tegenwoordig ook dakgoten van kunststof (pvc) gebruikt. De zinkprijs is de laatste jaren weer gedaald, terwijl de kosten van aardolie (grondstof voor kunststof) flink zijn gestegen. Hierdoor is de zinken dakgoot weer een te prefereren alternatief, dat tevens esthetisch veel beter staat. Tevens is het zo dat het materiaal zink zich gemakkelijk ter plaatse laat bewerken (buigen, knippen, solderen) wat wenselijk is omdat op de bouwplaats vaak zaken op maat worden gemaakt.

 

 

Er zijn verschillende gootconstructies te onderscheiden:

  • houten (bak)goten bekleed met zink;
  • zinken bakgoten in beugels;
  • mastgoot, een half ronde zinken goot;
  • zakgoot, horizontale goot tussen twee hellende daken;
  • kilgoot, een goot tussen twee naar binnen gerichte dakvlakken

Dakrand afwerking,

Ook is het mogelijk om in plaats van een daktrim een zinken dekker als dakrand afwerking te gebruiken.

 

Dus ook voor al uw zink klussen bent u bij ons aan het goede adres

 

Pvc goten


Pvc-dakgoten worden veel gebruikt bij waterafvoer van schuren of bijgebouwen. De naden worden door middel van Pvc-hulpstukken en pvc-lijm aan elkaar gemaakt. Wel kunnen deze verbindingen op den duur gaan lekken, zeker als de bevestiging van de goot (met speciale gootbeugels) niet echt stevig gemaakt is. Veel steunpunten maken is dus van belang.

Het Pvc-materiaal wordt brosser bij temperaturen beneden de +5 graden. Verder worden de eind- en tussenschotten gelijmd, wat meer kans op lekkages geeft. Het Pvc-materiaal is slechts beperkt UV-bestendig en keuze in modellen is beperkt tot halfrond of een rechthoekig model in bepaalde breedtes.

 

Dakgoten van polyester zijn eigentijds en modern en passen daarom prima bij een strakke nieuwbouwwoning. Deze dakgoten worden uit een stuk gemaakt, inclusief de eindstukken. Dit vormt dus een sterk en lekvrij geheel, met het voordeel dat ze zo goed als onderhoudsvrij zijn. Verven is niet nodig omdat deze dakgoten in iedere gewenste RAL-kleur geleverd kunnen worden. De materialen zijn beter bestand tegen vorst dan de Pvc-dakgoten.

Een van de voordelen van polyester is ook nog dat er vele modellen leverbaar zijn, zodat deze dakgoten ook prima voor jaren-dertig-huizen geschikt zijn. Tevens zijn deze goten laddervast en dus ook beloopbaar.
Het materiaal is UV-bestendig en daardoor kleurvast en voorzien van een hoogwaardige toplaag met een mooie uitstraling.